Veiligheid op de bouwplaats

Bouwplaatsen staan er haast bekend om dat zij een gevaarlijke plek om te werken zijn. Jaarlijks ontstaan er nog meer dan 100.000 zware ongelukken, die zorgen voor ernstig letsel voor een werknemer. Hier heeft natuurlijk niemand zin in en daarom is het belangrijk dat er gelet wordt op het veilig maken van de werkplek. Over de jaren heen zijn hier veel mensen en bedrijven mee bezig geweest. Die tips en ideeën worden uitgelegd in deze blog.

Kleding

Veiligheid begint bij de kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen wat gedragen wordt door de werknemers. Worden de verplichte beschermingsmiddelen niet gedragen? Dan kan er een boete uitgeschreven worden aan de werkgever, oftewel de eindverantwoordelijke voor de werkplaats. Dit betekent dat elke werknemer verplicht is om hoofdbescherming, zoals een veiligheidshelm of stootpet, te dragen. Wanneer het geluidsniveau op de werkplaats boven de 80 dB bereikt, zijn speciale oordoppen ook verplicht. Iedereen die last of hakt, hoort oogbescherming te dragen en ook een stof- of dampmasker kan niet vergeten worden. De handen en voeten horen beschermt te worden door speciale handschoenen en stevige schoenen.

Bouwkeet

Een bouwkeet is bijna essentieel geworden op de bouwplaats. Een bouwkeet is een kleine kamer, wat geplaatst en gestapeld kan worden op de werkplek. Er zitten vele voordelen aan het hebben van een bouwkeet. Het kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden en het zorgt voor meer veiligheid. Allereerst is het een handige plek voor werknemers om zich terug te trekken en even bij te komen. Werken op de bouwplaats is niet makkelijk en werknemers zijn vaak in nood om wat energie op te doen en even te rusten, wat veilig gedaan kan worden in een bouwkeet. Daarnaast is het een goede plek om te vergaderen en kan het aangepast worden op de wensen van de werknemers of werkgevers. De bouwkeet kan verschillen in lengte, breedte of hoogte, het aantal ramen of deuren kan aangepast worden of het kan aan elkaar geplaatst worden om meer kamers te maken. Iemand kan een bouwkeet kopen bij Modulaire Units en het zo aanpassen dat het perfect past bij de werkplaats. Is er rap eentje nodig? Dan kan iemand een noodgebouw snel kopen. Deze units zien er vrijwel hetzelfde uit en worden vooral geplaatst voor educatieve doeleinden, bijvoorbeeld als extra klaslokaal of tijdelijk wanneer een hoofdgebouw gerenoveerd wordt. Natuurlijk kan het ook op de bouwplaats geplaatst worden.

Verzekering

Dan de laatste tip om een werkplek zo veilig mogelijk te krijgen: verzekeringen. Loopt een werknemer letsel op? Dan kunnen zij een schadeclaim indienen, wat voor de werkgever aardig wat financiële gevolgen kan hebben. Door het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering kan de werkgever beschermt worden hiertegen. Een verzuimverzekeringen helpt wanneer een werknemer doorbetaalt hoort te worden bij (langdurige) ziekte. Zo komt niet meteen het hele bedrijf in gevaar wanneer er een werknemer uitvalt. Dat zorgt voor financiële veiligheid.